Zdrowie w czerwonym winie

Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść wiele dobrego. Dzięki składnikom tego szlachetnego trunku, można mieć zdrowsze serce i być zdrowszym, lepiej się czuć, także psychicznie.

Mniej zawałów w Bordeaux

czerwone-winoWłaściwości wina przede wszystkim oceniane są pod kątem smakowym. Wino smakuje zarówno do obiadu, jak i ciasta, poprawia nastrój, rozwodnione sokami z owoców i z dodatkiem lodu, świetnie gasi pragnienie. Tymczasem w latach 90-tych naukowcy zainteresowali się zdrowiem Francuzów żyjących w regionie Bordeaux. W regionie, w którym produkuje się świetne czerwone wino mieszkańcy umierają z powodu chorób serca bardzo rzadko, o wiele rzadziej niż mieszkańcy innych regionów. Okazało się, że piją oni czerwone wino w ilościach niewielkich, ale robią to bardzo systematycznie. Okazuje się, że w winie z czerwonych winogron jest bardzo dużo antyoksydantów, przynajmniej w porównaniu z winem białym. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które obwiniane są o szybsze starzenie się komórek. Polifenole (czyli antyoksydanty) znajdują się w pestkach i skórce winogron, więc tym samym są składnikiem wina czerwonego. Wino białe wyrabia się bowiem tylko z soku z winogron, czerwone zaś z całych owoców. Jednak poziom tych polifenoli zależy także od szczepu winogron, regionu, z którego pochodzi i techniki wytwarzania wina. Burgundzkie mają ich najwięcej.

Minerały, witaminy i inne składniki wina

czerwone-wino-1W winie znajduje się także potas, magnez i wapń. Takie wina jak chociażby Medoc mają także żelazo, kwas jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy, aminokwasy oraz błonnik. Kwas acetylosalicylowy to popularny składnik aspiryny, czyli leku rozrzedzającego krew, przeciwdziałającego zawałom, udarom i zakrzepom. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi. A ponieważ wino to alkohol, jak każdy inny rozszerza naczynia, zwiększa więc średnicę naczyń wieńcowych, odżywia serce, zmniejsza ryzyko niedokrwienia tego ważnego mięśnia. Czy to wszystko? Nie. Wino spożywane do posiłków zwiększa wydzielanie śliny oraz produkcję enzymów trawiennych, więc organizm łatwiej sobie radzi także z ciężkostrawnymi pokarmami.