Wina francuskie i cała reszta

Wiele napisaliśmy na temat francuskich win. Wynika to z tego, że Francuzi są potentatami w produkcji tego trunku, a znawcy często mówią, że są wina z Francji i “cała reszta”. Warto jednak spróbować także innych, gdy już dobrze poznamy te najsłynniejsze i rozsmakujemy się w winach z kraju nad Loarą.

Te z najwyższej półki

wina-francuskieNajbardziej znane wina pochodzą z rejonu Bordeaux. Są to wytrawne wina czerwone. Najbardziej znane to Medoc, Graves, St. Emilion Pomerol. Tuż za nimi plasują się te z Cabernet – Sauvignon, Melbec i Merlot. Bardzo drogie i pożądane są czerwone wina Chateau Lafite, Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion. Do najsłynniejszych białych należą Chateau díYquem, Chateu La Tour Blanches Coutet, Chateau Filhot. W rejonie Burgundii robi się czerwona wina o dosyć mocnym, pełnym smaku, zwane po prostu burgundami. Są one wytrawne, produkowane między innymi z winogron Chardonnay. Jeśli chcemy wypić białe, alzackie wino szukajmy tych z nazwą: Riesling, Traminer, Gewarztraminer, Sylvaner. Oczywiście znany jest na całym świecie rejon Champagne. “Szampan” to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z tego rejonu, dlatego inne wina z bąbelkami nie powinny być tak nazywane.

Spróbuj także innych win

Coraz większą popularność zyskują jednak wina z drugiej strony globu, czyli z USA (Kalifornijskie), albo wina z Chile i Argentyny. W naszym kraju są jednak mniej znane, bo ze względu na wysokie cła są relatywnie drogie i rzadziej spotykane w sklepach. Polacy jednak chętnie sięgają też po wina hiszpańskie, portugalskie i cenione od wielu dziesięcioleci wina węgierskie. Coraz popularniejsze są także trunki pochodzące z Gruzji. Wina produkowane są także w naszym kraju. Ten trend odrodził się najpierw w województwie podkarpackim, chociaż dzisiaj bardziej kojarzy się z Zieloną Górą, zapewne dzięki festiwalowi “Winobranie”. Jeszcze 4 lata temu w Polsce było ponad 500 winnic. Chociaż niewielkie, działają prężnie i uprawia się w nich klasyczne odmiany winorośli: riesling, chardonnay, gewürztraminer, pinot gris, sylvaner.