Po co komu drożdże gorzelnicze?

Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych akoholi. Domowe wino, wódka czy piwo to napoje, którymi można się delektować przez cały rok i czerpać wiele przyjemności nie tylko z ich spożywania, ale także samego procesu produkcji.

Rosnąca popularność domowego wyrobu alkoholi sprawia, że coraz więcej ludzi zaczyna interesować się tym z czego składa się alkohol. Wówczas okazuje się, że drożdże gorzelniane to podstawa w produkcji domowego alkoholu. Dzięki nim w przygotowanym przez nas tzw. nastawie zachodzi proces fermentacji, kluczowy element całej produkcji.

drozdze-gorzelnicze

Drożdże to jednokomórkowe organizmy, które żyją przede wszystkim na produktach zawierających cukry proste. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są liczne odmiany drożdży tzw. szlachetnych, które biorą udział w beztlenowym procesie fermentacji alkoholowej.

Drożdże gorzelniane są zatem niezastąpione w produkcji domowego bimbru, brandy czy whisky. Alkohole uwarzone samodzielnie mają niepowtarzalny smak, o wiele bardziej bogaty od alkoholi dostępnych na sklepowych półkach. Jednak, aby smak ten był naprawdę wyjątkowy musimy zadbać o to, żeby każdy ze składników alkoholu był odpowiednio dobrany. Istotną kwestią jest wybór drożdży właściwych do rodzaju warzonego alkoholu: inne drożdże będą dobre do piwa, inne do wina, a jeszcze inne np. do whisky. Ponadto warto sprawdzić objętość przygotowanego nastawu, ponieważ odpowiednia ilość drożdży przeznaczona do jego fermentacji będzie jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość ostatecznego produktu. Drożdże gorzelniane dzieli się także ze względu na szybkość zachodzenia procesu fermentacji. Niektóre potrzebują jedynie 24 godziny, inne dłużej. To jakich drożdży potrzebujemy do danego rodzaju alkoholu zależy od przepisu z jakiego korzystamy, użytych składników czy ilości nastawu.

Jeśli zastanawiasz się nad produkcją własnego alkoholu, wiedza na temat drożdży gorzelnianych jest dla Ciebie obowiązkowa. Jakość produkowanego napoju będzie w dużej mierze zależna od drożdży jakich użyjesz. A jakie wybrać? Jeśli jesteś początkujący – wybierz drożdże sprawdzonych firm, np. Coobra. Możesz też skorzystać z rad doświadczonych browarników lub zapytać sprzedających – tam na pewno uzyskasz wiedzę potrzebną do uwarzenia dobrego alkoholu, a z czasem sam staniesz się ekspertem w doborze drożdży.

Drożdże turbo