Ojczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunku

Wina są popularne na całym świecie, jednak za ojczyznę win uchodzi jednak Francja. To właśnie z tego kraju pochodzą najsłynniejsze trunki z Burgundii, Bordeaux, Alzacji, Champagne i Loire. We Francji przecież powstał niezrównany szampan – wino musujące, które nie ma sobie równych, a jednocześnie jego cena potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jednak francuskie wina mają silną konkurencję.

Niemcy z walce z Francuzami

wino-renskieZ francuskimi winnicami walczą dzielnie niemieckie. Nasi zachodni sąsiedzi produkują wina szczególnie dbając o ich jakość, dzięki czemu znane są wino reńskie i mozelskie. Włosi natomiast niosą palmę pierwszeństwa, jeśli chodzi o ich spożycie. Wina to jednak taki napój, który ma miliony gatunków i także te mniej cenione, ale wyśmienite, zdobywają rynki. Różnorodność szczepów winogron, klimat, w których rosną, różne sposoby przygotowywania win sprawiają, że każda winnica może komponować trunek według swojej oceny. W związku z tym wina możemy dzielić ze względu na ich kolor, moc, słodycz, jak i według potraw, do których powinny być podawane.

Jakie są rodzaje win?

winaBiałe, różowe, czerwone to kolory win, które zależą od tego, jakiego kolory były winogrona. Lekkie to wino o mocy maksymalnie 10 procent alkoholu, a te wzmacniane są dodatkowo alkoholizowane i mają powyżej 18 procent alkoholu. Stołowe, zwykłe wina mają od 10 do 14 procent. Z kolei wina wytrawne, najbardziej kwaśne mają tylko do 3 gramów cukru w litrze, a dla porównania podam, że bardzo słodkie likiery nawet powyżej 45 procent. Nie należy jednak mylić wina półsłodkiego z półwytrawnym. To pierwsze ma od 10 do 16 gramów cukru, drugie maksymalnie 10. Wiele osób ma problem z tym, jakie wino podać do jakich potraw. Tymczasem wermuty, wina gorzkie, porto lub sherry podaje się przed posiłkiem, na zaostrzenie apetytu, zaś półsłodkie i wytrawne to wina stołowe, spożywane do posiłków. Wina słodkie i mocne są deserowymi, idealnymi do ciast i deserów.

Dlaczego szampan ma bąbelki?

Wina musujące to te, które poddane zostały fermentacji dwukrotnie i w których sam wytworzył się dwutlenek węgla, za to do gazowanych dodano go sztucznie. Wina ziołowe zostały przyprawione ziołami i korzennymi aromatami, a lecznicze chininą lub pepsyną wzmacniającą apetyt.