Liście winogron – jak wykorzystać je w kuchni

Niezwykły smak i właściwości winogron znane były już od czasów starożytnych. Od tysięcy lat wykorzystywane są zarówno do wytwarzania wina, jak i w medycynie i kosmetyce. Używane są również w sztuce kulinarnej, zwłaszcza w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również i liście. Oto krótkie zestawienie propozycji ich wykorzystania.

Kosmetyka

Liście winogron były używane w kosmetyce już w starożytnej Grecji. Wytwarzany z nich wyciąg wchodzi w skład wielu kremów i maści zalecanych przy problemach skórnych, chorobach naczyń krwionośnych oraz niewydolności krążeniowej i żylnej. Mają one również właściwości oczyszczające i odtruwające. Wykonany z nich okład zmniejsza obrzęki i opuchlizny.

Kuchnia

liscie-winogron-jak-je-wykorzystac-w-kuchni-1Jednym z bałkańskich smakołyków są marynowane lub kiszone liście winogron, które dodaje się je jako przystawka do mięs, serów oraz sałatek. Czasami stanowi również część antipasti – znanego greckiego zestawu przystawek z serem feta i oliwkami.

Popularną przekąską jest ser feta zawijany w marynowanych bądź blanszowanych liściach.

Jednym z najbardziej znanych dań z ich wykorzystaniem są greckie dolmates czyli liście faszerowane różnego rodzaju składnikami. Przyrządzane są głównie na Krecie. Można powiedzieć, że to wegańska odmiana gołąbków. Farsz może być różny – stosuje się zarówno mieszankę zielonych warzyw, jak ryż i kasze. Do dolmates podaje się także aromatyczne sosy. Ta lekka potrawa to jedno z MUST TO TASTE dla osób odwiedzających greckie wyspy. Naprawdę warto zaznajomić się z tym daniem, gdyż ten lekko kwaskowaty smak jest bardzo charakterystyczny i zapada w pamięć.

liscie-winogron-jak-je-wykorzystac-w-kuchni-2Jeżeli chcecie poznać, jak smakują liście, a nie planujecie wyjazdu na Kretę, możecie wykorzystać przepis na gołąbki i zamienić kapustę na liście winogron. Wystarczy je zblanszować. Farsz przygotowujemy tak, jak w tradycyjnej wersji. Tak przygotowana potrawa będzie nieco delikatniejsza. W czasie wakacji liście są łatwo dostępnie. Jesienią i zimą można je znaleźć w hipermarketach.