Jak elegancko podawać wino? Zapamiętaj te 4 sposoby

Częstym towarzyszem wspólnych, letnich wieczorów z przyjaciółmi jest wino. Nie zawsze wiemy jednak w jaki sposób je podać, aby uniknąć gafy i dobrze się wypaść w oczach znajomych. W tym artykule przedstawiamy 4 przydatne wskazówki, dzięki którym można skutecznie uniknąć popularnych, winiarskich błędów!

Wino należy podawać w odpowiedniej temperaturze

Podanie wina w nieodpowiedniej temperaturze to najprostszy sposób na zrujnowanie jego smaku! Tymczasem, by uniknąć wpadki, wystarczy zapamiętać kilka prostych zasad. Wino czerwone przed spożyciem warto na kilkanaście minut włożyć do lodówki. Wina białe i różowe trzymamy tam dłużej – powinny być mocno schłodzone! Możemy również postawić je w przygotowanym kubełku z lodem.

Dobierzmy właściwe kieliszki do rodzaju wina

Odpowiedni wybór kieliszków do wina do podstawa! Nie musimy jednak posiadać wielu rodzajów kieliszków – najważniejsze, by w wyposażeniu domowego barku znalazły się kieliszki do białego i czerwonego wina. Oczywiście nie zaszkodzi, gdy znajdą się w nim również te przeznaczone do musującego, deserowego wina różowego. Wybór kieliszków ma znaczenie nie tylko ze względów estetycznych – to od niego zależy utrzymanie odpowiedniej temperatury trunku i uwalnianie się jego aromatów. Kieliszek powinien mieć na tyle długą nóżkę, by umożliwić swobodne trzymanie w dłoni. Nie może być również zbyt mały.

Otwierajmy wino profesjonalnie… i efektownie!

Wybór właściwego korkociągu to pierwszy krok do sukcesu. Podczas używania tego akcesorium warto jednak postarać się, aby wino otwierać umiejętnie i z wprawą – najmniejszy kawałek korka nie może zostać w butelce! Z tego względu podczas otwierania nie należy wkręcać korkociągu do końca, gdyż możemy go w ten sposób przedziurawić i jego kawałki wylądują w winie…

Elegancko podajmy wino

Bardzo ważny jest sposób, w jaki nalewamy i podajemy wino. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by napełniać kieliszek do około 1/3 jego objętości. Jeśli w czasie spotkania będziemy pić kilka rodzajów wina, zaczynajmy od białych, wytrawnych, a kończmy na winach czerwonych i deserowych. Wina słodkie serwujemy na koniec posiłku, wraz z deserem. Nalewając wino, nie powinniśmy dotykać butelką szkła kieliszków. Niektóre wina należy napowietrzyć przed konsumpcją – warto je więc wcześniej otworzyć lub przelać do karafki. A jakich kieliszków używać do danego rodzaju wina – czytaj w Magazynie Fabryka Form.

Eleganckie podawanie wina, wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Warto się jednak do podjęcia gości przygotować i przypomnieć sobie najważniejsze wskazówki. Dzięki temu unikniemy towarzyskiej, winiarskiej gafy.