Zdrowie w czerwonym winie

Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść wiele dobrego. Dzięki składnikom tego szlachetnego trunku, można mieć zdrowsze serce i być zdrowszym, lepiej się czuć, także psychicznie.

Mniej zawałów w Bordeaux

czerwone-winoWłaściwości wina przede wszystkim oceniane są pod kątem smakowym. Wino smakuje zarówno do obiadu, jak i ciasta, poprawia nastrój, rozwodnione sokami z owoców i z dodatkiem lodu, świetnie gasi pragnienie. Tymczasem w latach 90-tych naukowcy zainteresowali się zdrowiem Francuzów żyjących w regionie Bordeaux. W regionie, w którym produkuje się świetne czerwone wino mieszkańcy umierają z powodu chorób serca bardzo rzadko, o wiele rzadziej niż mieszkańcy innych regionów. Okazało się, że piją oni czerwone wino w ilościach niewielkich, ale robią to bardzo systematycznie. Okazuje się, że w winie z czerwonych winogron jest bardzo dużo antyoksydantów, przynajmniej w porównaniu z winem białym. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które obwiniane są o szybsze starzenie się komórek. Polifenole (czyli antyoksydanty) znajdują się w pestkach i skórce winogron, więc tym samym są składnikiem wina czerwonego. Wino białe wyrabia się bowiem tylko z soku z winogron, czerwone zaś z całych owoców. Jednak poziom tych polifenoli zależy także od szczepu winogron, regionu, z którego pochodzi i techniki wytwarzania wina. Burgundzkie mają ich najwięcej.

Minerały, witaminy i inne składniki wina

czerwone-wino-1W winie znajduje się także potas, magnez i wapń. Takie wina jak chociażby Medoc mają także żelazo, kwas jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy, aminokwasy oraz błonnik. Kwas acetylosalicylowy to popularny składnik aspiryny, czyli leku rozrzedzającego krew, przeciwdziałającego zawałom, udarom i zakrzepom. Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi. A ponieważ wino to alkohol, jak każdy inny rozszerza naczynia, zwiększa więc średnicę naczyń wieńcowych, odżywia serce, zmniejsza ryzyko niedokrwienia tego ważnego mięśnia. Czy to wszystko? Nie. Wino spożywane do posiłków zwiększa wydzielanie śliny oraz produkcję enzymów trawiennych, więc organizm łatwiej sobie radzi także z ciężkostrawnymi pokarmami.

Podobne artykuły

  • Ojczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunkuOjczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunku Wina są popularne na całym świecie, jednak za ojczyznę win uchodzi jednak Francja. To właśnie z tego kraju pochodzą najsłynniejsze trunki z Burgundii, Bordeaux, Alzacji, Champagne i Loire. […]
  • Wina francuskie i cała resztaWina francuskie i cała reszta Wiele napisaliśmy na temat francuskich win. Wynika to z tego, że Francuzi są potentatami w produkcji tego trunku, a znawcy często mówią, że są wina z Francji i “cała reszta”. Warto jednak […]
  • Liście winogron – jak wykorzystać je w kuchniLiście winogron – jak wykorzystać je w kuchni Niezwykły smak i właściwości winogron znane były już od czasów starożytnych. Od tysięcy lat wykorzystywane są zarówno do wytwarzania wina, jak i w medycynie i kosmetyce. Używane są również […]
  • Jak wybrać dobre wino?Jak wybrać dobre wino? Polacy z roku na rok piją coraz więcej wina – wybieramy je do obiadu czy kolacji, raczymy się nim z przyjaciółmi i rodziną. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w doborze odpowiednich […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]
  • Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać?Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać? Wiele radosnych okazji wymaga uczczenia lampką dobrego alkoholu. Zasady dobrego zachowania wymagają, aby rozróżniać rodzaje trunków, które podaje się w określonych sytuacjach. Nasz krótki […]