Wina francuskie i cała reszta

Wiele napisaliśmy na temat francuskich win. Wynika to z tego, że Francuzi są potentatami w produkcji tego trunku, a znawcy często mówią, że są wina z Francji i “cała reszta”. Warto jednak spróbować także innych, gdy już dobrze poznamy te najsłynniejsze i rozsmakujemy się w winach z kraju nad Loarą.

Te z najwyższej półki

wina-francuskieNajbardziej znane wina pochodzą z rejonu Bordeaux. Są to wytrawne wina czerwone. Najbardziej znane to Medoc, Graves, St. Emilion Pomerol. Tuż za nimi plasują się te z Cabernet – Sauvignon, Melbec i Merlot. Bardzo drogie i pożądane są czerwone wina Chateau Lafite, Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion. Do najsłynniejszych białych należą Chateau díYquem, Chateu La Tour Blanches Coutet, Chateau Filhot. W rejonie Burgundii robi się czerwona wina o dosyć mocnym, pełnym smaku, zwane po prostu burgundami. Są one wytrawne, produkowane między innymi z winogron Chardonnay. Jeśli chcemy wypić białe, alzackie wino szukajmy tych z nazwą: Riesling, Traminer, Gewarztraminer, Sylvaner. Oczywiście znany jest na całym świecie rejon Champagne. “Szampan” to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z tego rejonu, dlatego inne wina z bąbelkami nie powinny być tak nazywane.

Spróbuj także innych win

Coraz większą popularność zyskują jednak wina z drugiej strony globu, czyli z USA (Kalifornijskie), albo wina z Chile i Argentyny. W naszym kraju są jednak mniej znane, bo ze względu na wysokie cła są relatywnie drogie i rzadziej spotykane w sklepach. Polacy jednak chętnie sięgają też po wina hiszpańskie, portugalskie i cenione od wielu dziesięcioleci wina węgierskie. Coraz popularniejsze są także trunki pochodzące z Gruzji. Wina produkowane są także w naszym kraju. Ten trend odrodził się najpierw w województwie podkarpackim, chociaż dzisiaj bardziej kojarzy się z Zieloną Górą, zapewne dzięki festiwalowi “Winobranie”. Jeszcze 4 lata temu w Polsce było ponad 500 winnic. Chociaż niewielkie, działają prężnie i uprawia się w nich klasyczne odmiany winorośli: riesling, chardonnay, gewürztraminer, pinot gris, sylvaner.

Podobne artykuły

  • Dlaczego dobre wino sporo kosztuje?Dlaczego dobre wino sporo kosztuje? Kulturę picia alkoholu ocenia się także według danych spożycia win. W naszym kraju przez długie lata królowały mocne trunki, takie jak wódka, lub wzmacniane, najniższej jakości wina. […]
  • Ojczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunkuOjczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunku Wina są popularne na całym świecie, jednak za ojczyznę win uchodzi jednak Francja. To właśnie z tego kraju pochodzą najsłynniejsze trunki z Burgundii, Bordeaux, Alzacji, Champagne i Loire. […]
  • Zdrowie w czerwonym winieZdrowie w czerwonym winie Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść […]
  • Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać?Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać? Wiele radosnych okazji wymaga uczczenia lampką dobrego alkoholu. Zasady dobrego zachowania wymagają, aby rozróżniać rodzaje trunków, które podaje się w określonych sytuacjach. Nasz krótki […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]
  • Browar Amber. Prosto z PomorzaBrowar Amber. Prosto z Pomorza Polacy wiedzą już, że piwo nie musi być jasnym lagerem bez wyrazu. Jednym z browarów, które szczególnie pomogły nam to zrozumieć jest pomorski Amber. Piwa z wielkich koncernów nie mają […]