Stan kultury Polaków

Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego świata, nawet z tymi droższymi. Wino nie służy do upajania się alkoholem i zabawy nie zawsze najwyższych lotów, ale do delektowania się. Pobudza apetyt, podnosi smak potraw, kojarzy się z czystą przyjemnością smakowania winogronowego trunku.

Picie dla przyjemności

picie-winaCzy wiemy co to jest kultura picia alkoholu? Po dziesięcioleciach dostępności do wódki i piwa bardzo długo trwa proces przekonywania rodaków do umiarkowanego spożywania słabszych alkoholi. Na szczęście Polacy podróżują po świecie, szybko się uczą i dzięki otwartości na inne kultury, próbują napojów i dań, które do niedawna były dla nich wielką niewiadomą. Wystarczy wspomnieć o sushi, potrawie relatywnie drogiej, z dalekiego kraju – dalekiego nie tylko ze względu na jego położenie, ale i kulturę, a wprost uwielbianej u nas, nad Wisłą.

Coraz większym powodzeniem cieszą się też dobrej jakości wina. W wielu krajach zachodnich i południowych, głównie we Francji, picie wina ma po prostu bogatą, wielowiekową historię. Każdy dorosły Francuz wie, w jaki sposób wino dobierać, jak je nalewać i jak smakować, bo wyniósł to z własnego domu, w którym wino także się podawało. We francuskim domach obowiązuje wręcz ściśle określona etykieta, a zasadą jest, że pije się tylko te wina, które mają wysoką jakość: są z dobrych roczników, znakomitych szczepów, z określonych winnic. Co ciekawe w Polsce także niegdyś bardzo dużą wagę przywiązywano do spożycia win, ale trwało to od XVII wieku po lata wojenne, kiedy to olbrzymią popularnością cieszyły się miody pitne i wina pochodzące z Węgier.

Można nauczyć się picia wina

Jednakże ci klienci sklepów alkoholowych, którzy mają odrobinę dobrej woli mogą bez problemu nauczyć się kupowania i picia wina. Mogą sięgnąć po książki, wybrać się na kurs. Nie bez znaczenia jest też cena win. Te droższe są spożywane z większą uwagą, faktycznie degustowane, podawane w odpowiedniej temperaturze i do znakomicie przyrządzonych potraw. Nie służą do upajania się, ale do smakowania, poprawiania nastroju, wypełniają wieczór czy spotkania z przyjaciółmi.

Podobne artykuły

  • Każdy może spróbować swoich sił jako kiperKażdy może spróbować swoich sił jako kiper Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje i każdy z nas może lubić coś innego. To samo tyczy się także spożywanych trunków. Znajdziemy bez przeszkód miłośników piwa, koneserów whiskey, […]
  • Dlaczego butelka wina pasuje do damskiej dłoni?Dlaczego butelka wina pasuje do damskiej dłoni? Wiele osób ma podstawową wiedzę na temat win. Wiemy, że są wina czerwone, białe i różowe, wina słodkie i wytrawne, wina musujące czy dodatkowo alkoholizowane. Wiadomo powszechnie, że […]
  • Najpopularniejsze stereotypy o alkoholachNajpopularniejsze stereotypy o alkoholach Mowa tu o konkretnych trunkach, a nie o alkoholu ogólnie – skąd bierze się pewien prestiż niektórych z nich, a skąd niezbyt dobra opinia o innych? Czy stereotypy mogą się zmieniać? Luksus […]
  • Po co komuś korek do wina?Po co komuś korek do wina? Chociaż w sklepie znajdziemy już nawet wina w kartonowych opakowaniach oraz butelkach zakręcanych, to wciąż najbardziej naturalnych sposobem przechowywania i sprzedawania trunku jest […]
  • Liście winogron – jak wykorzystać je w kuchniLiście winogron – jak wykorzystać je w kuchni Niezwykły smak i właściwości winogron znane były już od czasów starożytnych. Od tysięcy lat wykorzystywane są zarówno do wytwarzania wina, jak i w medycynie i kosmetyce. Używane są również […]
  • Po co komu drożdże gorzelnicze?Po co komu drożdże gorzelnicze? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych […]