Po co komu drożdże gorzelnicze?

Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych akoholi. Domowe wino, wódka czy piwo to napoje, którymi można się delektować przez cały rok i czerpać wiele przyjemności nie tylko z ich spożywania, ale także samego procesu produkcji.

Rosnąca popularność domowego wyrobu alkoholi sprawia, że coraz więcej ludzi zaczyna interesować się tym z czego składa się alkohol. Wówczas okazuje się, że drożdże gorzelniane to podstawa w produkcji domowego alkoholu. Dzięki nim w przygotowanym przez nas tzw. nastawie zachodzi proces fermentacji, kluczowy element całej produkcji.

drozdze-gorzelnicze

Drożdże to jednokomórkowe organizmy, które żyją przede wszystkim na produktach zawierających cukry proste. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są liczne odmiany drożdży tzw. szlachetnych, które biorą udział w beztlenowym procesie fermentacji alkoholowej.

Drożdże gorzelniane są zatem niezastąpione w produkcji domowego bimbru, brandy czy whisky. Alkohole uwarzone samodzielnie mają niepowtarzalny smak, o wiele bardziej bogaty od alkoholi dostępnych na sklepowych półkach. Jednak, aby smak ten był naprawdę wyjątkowy musimy zadbać o to, żeby każdy ze składników alkoholu był odpowiednio dobrany. Istotną kwestią jest wybór drożdży właściwych do rodzaju warzonego alkoholu: inne drożdże będą dobre do piwa, inne do wina, a jeszcze inne np. do whisky. Ponadto warto sprawdzić objętość przygotowanego nastawu, ponieważ odpowiednia ilość drożdży przeznaczona do jego fermentacji będzie jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość ostatecznego produktu. Drożdże gorzelniane dzieli się także ze względu na szybkość zachodzenia procesu fermentacji. Niektóre potrzebują jedynie 24 godziny, inne dłużej. To jakich drożdży potrzebujemy do danego rodzaju alkoholu zależy od przepisu z jakiego korzystamy, użytych składników czy ilości nastawu.

Jeśli zastanawiasz się nad produkcją własnego alkoholu, wiedza na temat drożdży gorzelnianych jest dla Ciebie obowiązkowa. Jakość produkowanego napoju będzie w dużej mierze zależna od drożdży jakich użyjesz. A jakie wybrać? Jeśli jesteś początkujący – wybierz drożdże sprawdzonych firm, np. Coobra. Możesz też skorzystać z rad doświadczonych browarników lub zapytać sprzedających – tam na pewno uzyskasz wiedzę potrzebną do uwarzenia dobrego alkoholu, a z czasem sam staniesz się ekspertem w doborze drożdży.

Drożdże turbo

Podobne artykuły

  • Każdy może spróbować swoich sił jako kiperKażdy może spróbować swoich sił jako kiper Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje i każdy z nas może lubić coś innego. To samo tyczy się także spożywanych trunków. Znajdziemy bez przeszkód miłośników piwa, koneserów whiskey, […]
  • Jak wybrać dobre wino?Jak wybrać dobre wino? Polacy z roku na rok piją coraz więcej wina – wybieramy je do obiadu czy kolacji, raczymy się nim z przyjaciółmi i rodziną. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w doborze odpowiednich […]
  • Co możemy wyczytać z etykiety na winie?Co możemy wyczytać z etykiety na winie? Wydawać by się mogło, że w sklepie pełnym win kupienie odpowiedniego trunku będzie niezwykle łatwe. Tymczasem olbrzymi wybór to prawdziwy mętlik w głowie i jeśli nie pomoże nam sprzedawca, […]
  • Po co komuś korek do wina?Po co komuś korek do wina? Chociaż w sklepie znajdziemy już nawet wina w kartonowych opakowaniach oraz butelkach zakręcanych, to wciąż najbardziej naturalnych sposobem przechowywania i sprzedawania trunku jest […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]
  • Co nazywamy winem?Co nazywamy winem? Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron - słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. […]