Piwowarstwo domowe – od czego zacząć?

Domowe wytwarzanie piwa cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, jest to wspaniała pasja, która dostarcza nie tylko dużo satysfakcji, ale i mnóstwo pysznego piwa, o wiele lepszego niż to, które można kupić w sklepie. Jeśli kiedyś zastanawiałeś się nad tym, żeby zacząć produkować własne piwo w domowych warunkach, jest to świetny moment, aby spróbować. Od czego zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym?

Surowce potrzebne do wytwarzania domowego piwa

W Polsce, także na całym świecie, coraz prężniej rozwija się hobby polegające na prowadzeniu własnej produkcji piwa rzemieślniczego w domowych warunkach. Obecnie już wszystkie niezbędne sprzęty i surowce można znaleźć w internetowych sklepach dla piwowarów. Mają bardzo szeroki asortyment.

Oferują one między innymi koncentraty, czyli tak zwane brew-kity (najlepsze na sam początek swojej przygody z domowym warzeniem piwa), chmiel w granulacie, słody jęczmienne i pszeniczne, różne rodzaje drożdży piwowarskich i pożywek. Ze względu na dodatkowe doznania piwowarzy coraz częściej wybierają różne dodatki wpływające na smak, takie jak płatki dębowe, płatki owocowe, kolendra, skórki pomarańczy czy inne przyprawy.

Niezbędny sprzęt do domowej fermentacji

W ofercie internetowego sklepu dla piwowarów znajdziesz również sprzęt potrzebny do domowej produkcji piwa. Przed jej rozpoczęciem należy zaopatrzyć się w przynajmniej dwa pojemniki fermentacyjne (najczęściej mają pojemność 15 lub 33 litry). Będzie Ci potrzebna również rurka fermentacyjna, która odpowietrza nastaw, termometry i cukromierze do kontrolowania przebiegu procesu fermentacji burzliwej i cichej oraz akcesoria do butelkowania piwa i gumowe korki.

Są to najczęściej używane i podstawowe sprzęty oraz akcesoria, które umożliwią Ci wyprodukowanie własnego piwa w domowych warunkach. Na sam początek nie warto inwestować w drogi sprzęt. W miarę stopnia zaawansowania piwowara, można myśleć o dodatkowych gadżetach czy lepszych akcesoriach.

Na sam początek najlepszy jest brew-kit

To właśnie z brew-kitem najlepiej rozpocząć swoją przygodę z domowym piwowarstwem. Pozwala na nauczenie się właściwych nawyków, które są związane z fermentacją oraz rozlewem. Takie rozwiązanie ma tylko jeden minus – w porównaniu do wytwarzania piwa w tradycyjny sposób jest stosunkowo drogie. Jednak lepiej zainwestować trochę więcej w pierwsze warzenia i mieć pewność, że się powiodą, a dopiero później nauczyć się wykorzystywać inne surowce.

Brew-kit to nachmielony ekstrakt słodowy w postaci gęstego syropu. Sprzedawany jest w puszkach, razem z saszetką z drożdżami oraz instrukcją obsługi. Jedynym zadaniem aspirującego piwowara jest poprawne przeprowadzenie fermentacji i zabutelkowanie młodego piwa. Więcej na tamat jak zrobi piwo z brew-kita najdziesz w tym artykule.

Czy domowa produkcja piwa jest opłacalna?

Warzenie domowego piwa jest naprawdę dużo bardziej opłacalne niż kupowanie tego gotowego w sklepach. Różnica w smaku i aromacie pomiędzy tymi rzemieślniczymi a komercyjnymi jest ogromna. Ceny piwa rosną także w górę – trudno się więc dziwić, że Polacy coraz chętniej decydują się na taką opcję. Może warto zatem spróbować?

 

Podobne artykuły

  • Najpopularniejsze stereotypy o alkoholachNajpopularniejsze stereotypy o alkoholach Mowa tu o konkretnych trunkach, a nie o alkoholu ogólnie – skąd bierze się pewien prestiż niektórych z nich, a skąd niezbyt dobra opinia o innych? Czy stereotypy mogą się zmieniać? Luksus […]
  • Zdrowie w czerwonym winieZdrowie w czerwonym winie Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść […]
  • Co nazywamy winem?Co nazywamy winem? Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron - słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]
  • Dlaczego dobre wino sporo kosztuje?Dlaczego dobre wino sporo kosztuje? Kulturę picia alkoholu ocenia się także według danych spożycia win. W naszym kraju przez długie lata królowały mocne trunki, takie jak wódka, lub wzmacniane, najniższej jakości wina. […]
  • Wina francuskie i cała resztaWina francuskie i cała reszta Wiele napisaliśmy na temat francuskich win. Wynika to z tego, że Francuzi są potentatami w produkcji tego trunku, a znawcy często mówią, że są wina z Francji i “cała reszta”. Warto jednak […]