Ojczyzna wina i rodzaje tego szlachetnego trunku

Wina są popularne na całym świecie, jednak za ojczyznę win uchodzi jednak Francja. To właśnie z tego kraju pochodzą najsłynniejsze trunki z Burgundii, Bordeaux, Alzacji, Champagne i Loire. We Francji przecież powstał niezrównany szampan – wino musujące, które nie ma sobie równych, a jednocześnie jego cena potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jednak francuskie wina mają silną konkurencję.

Niemcy z walce z Francuzami

wino-renskieZ francuskimi winnicami walczą dzielnie niemieckie. Nasi zachodni sąsiedzi produkują wina szczególnie dbając o ich jakość, dzięki czemu znane są wino reńskie i mozelskie. Włosi natomiast niosą palmę pierwszeństwa, jeśli chodzi o ich spożycie. Wina to jednak taki napój, który ma miliony gatunków i także te mniej cenione, ale wyśmienite, zdobywają rynki. Różnorodność szczepów winogron, klimat, w których rosną, różne sposoby przygotowywania win sprawiają, że każda winnica może komponować trunek według swojej oceny. W związku z tym wina możemy dzielić ze względu na ich kolor, moc, słodycz, jak i według potraw, do których powinny być podawane.

Jakie są rodzaje win?

winaBiałe, różowe, czerwone to kolory win, które zależą od tego, jakiego kolory były winogrona. Lekkie to wino o mocy maksymalnie 10 procent alkoholu, a te wzmacniane są dodatkowo alkoholizowane i mają powyżej 18 procent alkoholu. Stołowe, zwykłe wina mają od 10 do 14 procent. Z kolei wina wytrawne, najbardziej kwaśne mają tylko do 3 gramów cukru w litrze, a dla porównania podam, że bardzo słodkie likiery nawet powyżej 45 procent. Nie należy jednak mylić wina półsłodkiego z półwytrawnym. To pierwsze ma od 10 do 16 gramów cukru, drugie maksymalnie 10. Wiele osób ma problem z tym, jakie wino podać do jakich potraw. Tymczasem wermuty, wina gorzkie, porto lub sherry podaje się przed posiłkiem, na zaostrzenie apetytu, zaś półsłodkie i wytrawne to wina stołowe, spożywane do posiłków. Wina słodkie i mocne są deserowymi, idealnymi do ciast i deserów.

Dlaczego szampan ma bąbelki?

Wina musujące to te, które poddane zostały fermentacji dwukrotnie i w których sam wytworzył się dwutlenek węgla, za to do gazowanych dodano go sztucznie. Wina ziołowe zostały przyprawione ziołami i korzennymi aromatami, a lecznicze chininą lub pepsyną wzmacniającą apetyt.

Podobne artykuły

  • Zdrowie w czerwonym winieZdrowie w czerwonym winie Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść […]
  • Wina francuskie i cała resztaWina francuskie i cała reszta Wiele napisaliśmy na temat francuskich win. Wynika to z tego, że Francuzi są potentatami w produkcji tego trunku, a znawcy często mówią, że są wina z Francji i “cała reszta”. Warto jednak […]
  • Dlaczego butelka wina pasuje do damskiej dłoni?Dlaczego butelka wina pasuje do damskiej dłoni? Wiele osób ma podstawową wiedzę na temat win. Wiemy, że są wina czerwone, białe i różowe, wina słodkie i wytrawne, wina musujące czy dodatkowo alkoholizowane. Wiadomo powszechnie, że […]
  • Każdy może spróbować swoich sił jako kiperKażdy może spróbować swoich sił jako kiper Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje i każdy z nas może lubić coś innego. To samo tyczy się także spożywanych trunków. Znajdziemy bez przeszkód miłośników piwa, koneserów whiskey, […]
  • Co nazywamy winem?Co nazywamy winem? Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron - słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]