Liście winogron – jak wykorzystać je w kuchni

Niezwykły smak i właściwości winogron znane były już od czasów starożytnych. Od tysięcy lat wykorzystywane są zarówno do wytwarzania wina, jak i w medycynie i kosmetyce. Używane są również w sztuce kulinarnej, zwłaszcza w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również i liście. Oto krótkie zestawienie propozycji ich wykorzystania.

Kosmetyka

Liście winogron były używane w kosmetyce już w starożytnej Grecji. Wytwarzany z nich wyciąg wchodzi w skład wielu kremów i maści zalecanych przy problemach skórnych, chorobach naczyń krwionośnych oraz niewydolności krążeniowej i żylnej. Mają one również właściwości oczyszczające i odtruwające. Wykonany z nich okład zmniejsza obrzęki i opuchlizny.

Kuchnia

liscie-winogron-jak-je-wykorzystac-w-kuchni-1Jednym z bałkańskich smakołyków są marynowane lub kiszone liście winogron, które dodaje się je jako przystawka do mięs, serów oraz sałatek. Czasami stanowi również część antipasti – znanego greckiego zestawu przystawek z serem feta i oliwkami.

Popularną przekąską jest ser feta zawijany w marynowanych bądź blanszowanych liściach.

Jednym z najbardziej znanych dań z ich wykorzystaniem są greckie dolmates czyli liście faszerowane różnego rodzaju składnikami. Przyrządzane są głównie na Krecie. Można powiedzieć, że to wegańska odmiana gołąbków. Farsz może być różny – stosuje się zarówno mieszankę zielonych warzyw, jak ryż i kasze. Do dolmates podaje się także aromatyczne sosy. Ta lekka potrawa to jedno z MUST TO TASTE dla osób odwiedzających greckie wyspy. Naprawdę warto zaznajomić się z tym daniem, gdyż ten lekko kwaskowaty smak jest bardzo charakterystyczny i zapada w pamięć.

liscie-winogron-jak-je-wykorzystac-w-kuchni-2Jeżeli chcecie poznać, jak smakują liście, a nie planujecie wyjazdu na Kretę, możecie wykorzystać przepis na gołąbki i zamienić kapustę na liście winogron. Wystarczy je zblanszować. Farsz przygotowujemy tak, jak w tradycyjnej wersji. Tak przygotowana potrawa będzie nieco delikatniejsza. W czasie wakacji liście są łatwo dostępnie. Jesienią i zimą można je znaleźć w hipermarketach.

Podobne artykuły

  • Najpopularniejsze stereotypy o alkoholachNajpopularniejsze stereotypy o alkoholach Mowa tu o konkretnych trunkach, a nie o alkoholu ogólnie – skąd bierze się pewien prestiż niektórych z nich, a skąd niezbyt dobra opinia o innych? Czy stereotypy mogą się zmieniać? Luksus […]
  • Browar Amber. Prosto z PomorzaBrowar Amber. Prosto z Pomorza Polacy wiedzą już, że piwo nie musi być jasnym lagerem bez wyrazu. Jednym z browarów, które szczególnie pomogły nam to zrozumieć jest pomorski Amber. Piwa z wielkich koncernów nie mają […]
  • Stan kultury PolakówStan kultury Polaków Kiedyś wino przegrywało z konkurencją, jaką była wódka czy piwo, dzisiaj jednak cieszy się uznaniem. Jak grzyby po deszczu powstają wyspecjalizowane sklepy i stoiska z winami z całego […]
  • Zdrowie w czerwonym winieZdrowie w czerwonym winie Chociaż nikt nie poleca leczenia różnych chorób alkoholem, to nie da się ukryć, że czerwone wino wypijane w małych ilościach i do posiłku (a wtedy wolniej “uderza do głowy”) może przynieść […]
  • Po co komu drożdże gorzelnicze?Po co komu drożdże gorzelnicze? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych […]
  • Co nazywamy winem?Co nazywamy winem? Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron - słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. […]