Co nazywamy winem?

Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron – słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. Co prawda wino można też wyprodukować z innych owoców – porzeczek czy wiśni, ale producenci z krajów, z których pochodzi tradycyjne, między innymi z Francji, są przeciwni nazywaniu tych trunków winami.

Napój znany już w Starożytności

co-nazywamy-winemSzanując zdanie doświadczonych producentów win, pozostańmy przy definicji związanej z winogronami. Przy produkcji wina bardzo ważna jest ich odmiana. To szczep winogron w dużym stopniu decyduje o tym, jaki będzie smak, bukiet i jaka jakość tego szlachetnego trunku. Te uważane za najlepsze hodowane są od wieków we Hiszpanii, Portugalii, Włoszech, Niemczech czy Francji.

Ale samo wino znane jest od czasów starożytnych, o czym wiemy z mitów greckich czy rzymskich. Wino pijali nawet legendarni bogowie, a dobry trunek uświetniał wszelkie uroczystości. Wypijano je w olbrzymich ilościach, chociaż było często rozcieńczane z wodą. Zresztą do dzisiaj pija się je w wersji z wodą, sokami owocowymi, lodem i kawałkami soczystych owoców, bo świetnie gaszą pragnienie. Również chrześcijaństwo przyczyniło się do upowszechniania, ba! nawet uświęcenia wina. W Średniowieczu to mnisi chronili winnice przed upadkiem.

Nieprzebrana ilość wina

wino-musujaceTechnik produkcji wina jest obecnie wiele, co sprawia, że nie ma dwóch jednakowych rodzajów. O właściwości wina decyduje wspomniany szczep, ale także czynniki naturalne, czyli lokalny klimat winnicy, sposób uprawy winogron i samej produkcji wina. Wytrawne, to takie, w których cukier zamienia się w alkohol, a w słodkich fermentację przerywa się wcześniej. Do tego dochodzi okres dojrzewania zależny od winnicy. Z kolei wino musujące to wino, które fermentowało dwukrotnie, a ponieważ fermentuje w zamkniętej butelce, dwutlenek węgla nie może się ulotnić i tworzy orzeźwiające bąbelki.

Podobne artykuły

  • Jak wybrać dobre wino?Jak wybrać dobre wino? Polacy z roku na rok piją coraz więcej wina – wybieramy je do obiadu czy kolacji, raczymy się nim z przyjaciółmi i rodziną. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w doborze odpowiednich […]
  • Po co komuś korek do wina?Po co komuś korek do wina? Chociaż w sklepie znajdziemy już nawet wina w kartonowych opakowaniach oraz butelkach zakręcanych, to wciąż najbardziej naturalnych sposobem przechowywania i sprzedawania trunku jest […]
  • Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać?Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać? Wiele radosnych okazji wymaga uczczenia lampką dobrego alkoholu. Zasady dobrego zachowania wymagają, aby rozróżniać rodzaje trunków, które podaje się w określonych sytuacjach. Nasz krótki […]
  • Jak elegancko podawać wino? Zapamiętaj te 4 sposobyJak elegancko podawać wino? Zapamiętaj te 4 sposoby Częstym towarzyszem wspólnych, letnich wieczorów z przyjaciółmi jest wino. Nie zawsze wiemy jednak w jaki sposób je podać, aby uniknąć gafy i dobrze się wypaść w oczach znajomych. W tym […]
  • Piwowarstwo domowe – od czego zacząć?Piwowarstwo domowe – od czego zacząć? Domowe wytwarzanie piwa cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, jest to wspaniała pasja, która dostarcza nie tylko dużo satysfakcji, ale i mnóstwo pysznego […]
  • Po co komu drożdże gorzelnicze?Po co komu drożdże gorzelnicze? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych […]