Co możemy wyczytać z etykiety na winie?

Wydawać by się mogło, że w sklepie pełnym win kupienie odpowiedniego trunku będzie niezwykle łatwe. Tymczasem olbrzymi wybór to prawdziwy mętlik w głowie i jeśli nie pomoże nam sprzedawca, możemy nie trafić w smak, którego oczekiwaliśmy. Najlepiej więc jeszcze przed kupnem butelki tego szlachetnego alkoholu zapoznać się z oznaczeniami, które mogą pojawiać się na etykietach.

Obcobrzmiące oznaczenia

etykieta-winaJeśli chcemy wino stołowe do posiłku, to na naklejce będzie napis: vin de table, table vine, taffel Wein, vino da pasto lub vino de mesa. Wyroby najlepszych marek mają zawsze na etykiecie rok produkcji, ale nie sposób dowiedzieć się, jaka jest w nich zawartość alkoholu. Gdy zależy nam na winie wytrawnym, idealnym do mięs i ryb, szukajmy na etykiecie napisu: dry vin, vin sec, vino scunto albo trockenes Wine, z kolei półwytrawne to semi-dry vine lub vin demi-sec. Idealne do deseru, słodkie wino to dolce, sweet, doux, desert albo edes.

Często pierwsza informacja o winie pojawia się już w nazwie trunku, ale tutaj nie ma żadnych ogólnonarodowych uwarunkowań i każdy kraj produkujący tradycyjne wina może przyjąć swoje zasady. Na przykład najbardziej znane wina z Francji mają nazwy sugerujące, z jakich okolic kraju się wywodzą. Wina o najwyższej jakości zwykle na etykiecie zawierają nazwę winnicy, przykładem może być Chateau Latour czy Chateau Haut Brion. A ponieważ smakosze i znawcy o tych winach wiedzą wszystko, producent nie kwapi się do podawania większych ilości informacji dotyczącej zawartości butelki, uznając, że przecież wszystko już wiadomo….

Troszkę geografii

etykieta-wina-1Na półkach sklepowych znajdziemy także wina, których nazwa pochodzi od miejscowości skupiającej wiele winnic, albo nazwę okręgu, w którym znajduje się wiele miejscowości słynących z uprawy winorośli. Takimi przykładami może być wino Pessac czy Medoc. Międzynarodowym znakiem jakości jest jednak skrót A.O.C. Możemy go znaleźć na najlepszych winach francuskich, a oznacza, że trunek został poddany ścisłej kontroli. To międzynarodowy znak jakości wina. Jeśli chcemy zgłębić wiedzę dotyczącą wina i jego oznakowania, możemy sięgnąć po specjalistyczne książki, a nawet zapisać się na warsztaty winiarskie.

Podobne artykuły

  • Po co komu drożdże gorzelnicze?Po co komu drożdże gorzelnicze? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się wyszukane alkohole, szczególnie takie z niewielkich browarów czy winnic. Coraz więcej osób interesuje się również sztuką tworzenia własnych […]
  • Jak wybrać dobre wino?Jak wybrać dobre wino? Polacy z roku na rok piją coraz więcej wina – wybieramy je do obiadu czy kolacji, raczymy się nim z przyjaciółmi i rodziną. Jeżeli nie masz jeszcze doświadczenia w doborze odpowiednich […]
  • Najpopularniejsze stereotypy o alkoholachNajpopularniejsze stereotypy o alkoholach Mowa tu o konkretnych trunkach, a nie o alkoholu ogólnie – skąd bierze się pewien prestiż niektórych z nich, a skąd niezbyt dobra opinia o innych? Czy stereotypy mogą się zmieniać? Luksus […]
  • Co nazywamy winem?Co nazywamy winem? Wino, to nic innego jak sfermentowany sok z winogron - słodkich owoców rosnących w kiściach, zwłaszcza w krajach południowych, w których przez większość roku jest ciepło i świeci słońce. […]
  • Po co komuś korek do wina?Po co komuś korek do wina? Chociaż w sklepie znajdziemy już nawet wina w kartonowych opakowaniach oraz butelkach zakręcanych, to wciąż najbardziej naturalnych sposobem przechowywania i sprzedawania trunku jest […]
  • Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać?Alkohole na różne okazje – jaki trunek wybrać? Wiele radosnych okazji wymaga uczczenia lampką dobrego alkoholu. Zasady dobrego zachowania wymagają, aby rozróżniać rodzaje trunków, które podaje się w określonych sytuacjach. Nasz krótki […]